Monte Vino 2017: U znaku vinarije Vučinić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podgorički salon Monte Vino 2017 ostaće upamćen kao prekretnica u razvoju vinskih manifestacija u Crnoj Gori.
Jezikom brojki: na oko 400 kvadrata „Kristalne dvorane“ hotela Hilton predstavilo se 114 vinarija i 30 destilerija, posetioci su mogli da degustiraju gotovo 550 različitih vina i oko 40 etiketa drugih alkoholnih pića i prodato je svih 2.650 štampanih karata. Jezikom somelijera: izabrana su najbolja crnogorska vina. A italijanskim jezikom, pričalo se na čak 15 štandova sa vinima koja su prvi put predstavljena crnogorskom tržištu.

– Naš cilj je bio da pomeramo najpre svoje standarde, u čemu smo uspeli i sada idemo dalje da unapređujemo vinsku scenu – kazao je za Vino.rs organizator sajma i član Udruženja somelijera Crne Gore, Luka Bešić. – Prvi put imamo najbolja crnogorska vina koja su „naslepo“ odabrali poznati vinski novinari i somelijeri iz regiona i Italije. Imamo i neka nova vina prvi put na Salonu… Za one vinare koji žele da napreduju, ovo je dobar početak i još veći podstrek, a to je naša misija.

A najbolje crnogorsko vino među učesnicima Salona imala je vinarija Vučinić iz Podgorice, koja je i apsolutni pobednik budući da je ponela prvo mesto u kategoriji crvenih vina do 15 evra sa vinom Zenta vranac 2012, te da je njihov Zenta vranac barrique 2010 osvojio prvo mesto u kategoriji iznad 15 evra, a da je vino Zenta Chardonnay osvojilo treće mesto u kategoriji belih vina. Najzaslužnija za ovaj uspeh je vlasnica Dragica Vučinić, koja umesto vina, kako kaže, u burad pretače osećanja.

– Ljubitelj sam crvenih vina, naročito vranca iz barika. Kad je stvaranje vina u pitanju, vodim se emocijama. Verujem da nije moguće napraviti kvalitetno vino, ako ne volite prirodu, vinograd i mesto odakle potičete – otkriva recepturu najboljeg vina gospođa Vučinić.

Inače, među gostima salona, rekorderi zakupljenog prostora bili su italijanski vinari. FantinelCantina Tre SecoliTenuta San MauroZucchettoDuchessaCa ‘SalinaCosta MarinaTascaGianfranco FinoCantine Lungarotti BoherMasiGattevecchiJerman i Antonini smatraju da Crnoj Gori imaju šta da ponude. Prosecco, jedan od nacionalnih ponosa vinske Italije, dominirao je na štandovima, ali ni ljubitelji crvenih vina nisu ostali ukraćeni za neke prepoznatljive italijanske sorte kao što su nebiolo, negroamaro, primitivo… Budući da Crnogorci i nisu baš iskusni konzumenti proseka, jasno je da su italijanski vinari kao ciljnu grupu pre svega prepoznali strance koji u sve većoj meri posećuju crnogorsko primorje.

Izvor: https://www.vino.rs/