Dragica jedina žena vinar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Drugi internacionalni salon vina „Monte vino“ minulog vikenda okupio je preko 70 vinarija iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Francuske, Italije, Čilea, Argentine, Novog Zelanda, a brojni posetioci degustirali su više od 300 vrsta vina uglavnom vrhunskog kvaliteta.

 

Pored podgoričkih „Plantaža“, koji su lider na domaćem tržištu i po kvalitetu i kvantitetu proizvedenog vina, crnogorsko tržište sve više osvajaju i vina proizvedena u vinarijama na porodičnom imanju, čiji su se vlasnici, odnosno njihovi preci, decenijama tradicionalno bavili proizvodnjom kvalitetnog vina.

Jedna od takvih uspešnih vinarija, koja je na degustaciju ponudila svoja vina pod nazivom „Zenta“ je vinarija porodice Vučinić iz sela Rogami, nadomak Podgorice, pored istorijske Duklje, lokaliteta koji je od davnina poznat kao izvanredan teren za gajenje vinove loze. Porodica Vučinić poslednjih godina je uvećala svoje zasade, pa njihov vinograd sada broji oko osam hiljada čokota. Od 2007. godine od kada učestvuje na sajmovima u regionu vinarija, „Vučinić“ redovno osvaja nagrade a poslednja medalja za kvalitet vina osvojena je na sajmu u Sarajevu.

Ovu vinariju, u tradicionalnoj Crnoj Gori karakteriše i to, što je jedina žena vlasnik vinarije, dakle jedini registrovani vlasnik – Dragica Vučinić.

– Godišnje proizvedemo oko 10.000 litara vina, a osim prodaje na domaćem tržištu dobar dio izvozimo u Srbiju, oko 20 odsto od ukupne proizvodnje, kao i u još neke zemlje u okruženju – kaže Dragica Vučinić, vlasnica vinarije Vučinić, za Danas.

Izvor: https://www.danas.rs/